Achilles, lage rug en dunne darm

De vierkante voetzoolspier is meer dan alleen lage rugpijn

Inleiding

De wegen van een reflexoloog zijn fascinerend, verrassend en soms ondoorgrondelijk. Op het eerste zicht. Holisme is de kern van ons lichaam en vanuit mijn dagelijkse activiteit ontluikt dat samenwerkend verband tussen weefsels, zintuigen, organen zich meer en meer en wordt de link met ons mentale vermogen dominanter. In die mate dat het mij verrast dat het traditionele denken rondom ons nog altijd in schuifjes denkt en een oplossing gefragmenteerd aanreikt. Het zelfhelend vermogen van ons lichaam dat stoelt op het holisme wordt nog altijd te weinig erkend. Het zij zo. Niets weerhoudt ons ervan om verder te denken, ons ding te doen en verrast te zijn dat het indrukken van een plek op de voet, verlichting, doorstroming en genezing brengt op een andere plaats.

In dit artikel ga ik  zo een opmerkelijke reactie blootleggen. In 2014 heb ik in een artikel al aandacht gegeven aan de vierkante voetzoolspier, vandaag zijn mijn inzichten rond die kleine spier nog ruimer en verrassender geworden. Graag merk ik in dit artikel ook op dat het loont om zowel mijn instagram @footroomsrunning te volgen alsook je in te schrijven via de website www.sportreflexologie.be op mijn nieuwsbrief. Ik deel behoorlijk wat inzichten, bedoeld om je te prikkelen en op weg te zetten.

Vierkante voetzoolspier

De spier wordt de vijfde buiger van de tenen genoemd en sluit aan op het hielbeen aan de ene kant en de vier korte buigers van de tenen (ongeveer halfweg het plantair  gedeelte van de voet) aan de andere kant. De zone van de dunne darm komt grotendeels overeen met zijn ligging.

De spier is een van de sterkste spieren in ons lichaam en verantwoordelijk voor behoorlijk wat blessures rond de enkel. Daarnaast maakt ze ook deel uit van de ketting die ons been strekt ( wordt zeer vaak vergeten) samen met kuitspieren, hamstrings en gluteus-spieren. Een atleet die zijn sprong  in de loopbeweging maakt, verzorgt dus best zeer goed deze spier. Niet alleen om zijn sprong te maximaliseren, maar ook om enkelinstabliteit te vermijden, achillespeesirritatie, kuitspierspanning, … Dat doe je het best door zeer vaak het plantair gedeelte van de voet te rollen met een tennisbal (zie foto) of een rolletje. Iets wat zeer vaak vergeten wordt. Met als gevolg dat de spier verhard, deels ook te wijten aan strak schoeisel, waardoor het weefsels rondom ook minder flexibel wordt en gaat reageren. Ook heb ik ervaren dat ze een rol speelt bij lage rugpijn en verzwakking van de nieren en de blaas.

Lage rug

De spier ligt in de zone van de dunne darm. Verharding van die spier heeft direct effect op het dunne darmgebied (of is het andersom?). In het lichaam ligt de plek van de dunne darm voor de lendenwervels (zie foto’s). Grondig stimuleren van deze zone maakt enerzijds de spier losser en soepeler maar helpt bovendien direct in het verminderen van lage rugpijn.

Dunne en dikke darm zijn fysiek met elkaar verbonden door fascia en beïnvloeden elkaar en ook de rest van de weefsels en spieren in het gebied. Behoorlijk wat opgehoopte spanning in het abdomen kan enerzijds gedetecteerd worden door de verharding in de vierkante voetzoolspier waar te nemen en anderzijds ga je best bij rugpijnen kijken naar deze spier.  Inwerken op de vierkante voetzoolspier doe je via de behandeling op de voeten maar zelfhulp is mogelijk door regelmatig met een tennisbal op de spier te werken.

Wandel- en loopproblemen

Ik heb vastgesteld dat de spier behoorlijk wat kuitspierirritatie en achillespeesproblemen veroorzaakt. Dit komt vooral doordat ze aansluit op de korte en lange buiger van de tenen. Bij het landen gaat je voetboog naar beneden en wordt de spier gestretcht om dan terug in zijn normale positie te komen ( elastic recoil) echter het komt voor dat dit niet meer lukt ( vermoeidheid, oneffen oppervlak, …) en plots krijg je een pijnscheut in de achilles. Een spontane link met de vierkante voetzoolspier en de buigers van de tenen wordt op dat moment zelden gelegd. Ga langs bij een (sport-) dokter en je krijgt een inspuiting in de achilles of iets dergelijks. Over die spier wordt zelfs niet gesproken.

Behoorlijk wat mensen met een moeilijk wandel – of looppatroon kan je verder helpen door die spier grondig en regelmatig te behandelen. Volgens mij is de volgende verbondenheid hiervoor verantwoordelijk. Organen en weefsels zijn onderling gelinkt door bindweefsel. Het verminderen van de doorbloeding ( stagnatie) van een deel heeft effect op het geheel. Wanneer de vierkante voetzoolspier verhard door bv. het onbeweeglijke schoeisel dat we dragen, het beroep dat we uitoefenen of dus een verkeerde beweging, zal je bloedhuishouding zich aanpassen. De spier werkt minder (zit geblokkeerd), heeft dus minder bloed nodig ( vraagt minder bloed) en ons vatenstelsel past zich aan. Het bloed komt niet meer tot beneden ( om het simpel te zeggen). Wanneer je kijkt naar de weg die het bloed aflegt tot beneden dan heb je een direct zicht op de interconnectiviteit van alles. Minder bloed naar beneden heeft een effect op de soleusspier ( derde kuitspier) die bloed terugpompt. Er is minder werk, dus vraagt die ook minder bloed en verhard. En ga zo maar door. Verharding ontstaat dus geleidelijk aan in soleusspier, rondom achilles en stilaan hogerop. Zelfs tot aan de psoas ( verantwoordelijk tillen been) die lumbaal ligt. Deze zal minder bloed pompen.  In mijn opleiding sportreflexologie ( Hasselt en Breda) ga ik zeer diep ingaan op deze spier, die mijn inziens ook verantwoordelijk is voor hielspoor ( Dwight Byers) enkel hoop ik dat je na het lezen van dit artikel in je behandeling de nodige aandacht aan dit plekje zal geven.

Tip:

Tijdens je anamnese leer je de klant beter kennen en verneem je vaak al de regio’s met opgehoopte spanning. Buikklachten, lage rugpijnen, blaasproblemen of verzwakte nieren kunnen veroorzaakt worden door de vierkante voetzoolspier die het soepel bewegen van de voet verminderd heeft. Het mechanisme dat vermoedelijk een rol speelt, leg ik tijdens de opleiding uit. Zet eens behoorlijk wat druk op die spier met een loodrechte duim. Wanneer de klant tegen het plafond hangt, begin je behandeling in die regio.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *