Zeg niet blootvoets tegen barefoot

Blootvoets lopen heeft een aantal voordelen. Daarmee stamp ik een open deur in maar het is de volledige waarheid. Met dit artikel probeer ik even te duiden wat blootvoets of barefoot lopen is en waarom het voordelen heeft voor iedere hardloper, ongeacht het niveau. En ik werk ook even de fabel rond de nuldrop en barefoot weg.

Barefoot lopen

In de enge zin kan je dit gewoon bekijken als lopen op je blote voeten. Zonder schoenen dus. Tja, dan kunnen we kort zijn. Ikzelf loop barefoot maar zelden op blote voeten. Ik loop dan eerder met minimalistische schoenen. Daarom het onderscheid tussen blootvoets en barefoot en kijk je best naar blootvoets lopen in de ruime zin. En dan gaat het dus niet over de naaktheid van je voeten maar over wat je voet waarneemt, waar hij dat waarneemt en hoe je de schokimpact gebruikt.

Wat je waarneemt, waar je het waarneemt en hoe je het verwerkt, bepalen op je barefoot loopt.

Wat neemt je voet waar?

Indien je loopt op je blote voeten (naakt) dan voelen de meeste ondergronden keihard aan. Dat is ook wat je dient waar te nemen als je barefoot loopt. Je dient dus met een schoen op pad te gaan die hard aanvoelt bij het neerkomen.

Waar neem je het waar?

Barefoot lopen optimaliseert je impactpunt ( waar je voet neerkomt) en je zal merken dat je comfortabelst loopt door te landen op je voorvoet ( niet op je tenen). In dat licht speelt de drop ( het verschil in hoogte van de middenzool tussen de hiel en de voorvoet) minder een rol en is het vooral de hardheid die beslissend is of je barefoot bezig bent. Maar het dient gezegd dat de meeste barefoot schoenen een nuldrop hebben.

En je zal spontaan vanuit dat optimaal neerkomen je bewegingsapparaat aansturen en ik merk dat de meeste loopongemakken zoals daar zijn, stijve enkels, impactpijntjes, … verdwijnen door barefoot te gaan. Het spontaan verfijnen van het neerkomen stuurt je volledige bewegingsketting aan. Een effect dat een traditionele loopschoen niet of nauwelijks heeft. Daar zit een afwikkelpartroon in. En dat zal voor jou geschikt zijn of niet zijn.

Loopschoenen met een nuldrop maar zeer dempend zijn dus niet barefoot

Hoe neem je waar?

Hoe je het waarneemt draait rond het verwerken van de impact van het neerkomen, je schok. En dat is het grote voordeel. De impactenergie wordt optimaal in je lichaam verwerkt en maximaal gebruikt als energie in je afzetfase ( propulsie). Naar looptechniek en -snelheid is het dus essentieel om die energie maximaal te kunnen gebruiken. En helaas hebben dempende schoenen wel meer comfort maar verlies je dus dat vermogen. Vandaar vermoedelijk het succes van loopschoenen die een stuwende energie als return geven, zo compenseert je schoen dus het verlies. Stel je eens voor dat je met dergelijk type schoen wedstrijden loopt maar barefoot traint. Dan knal je gewoon over het asfalt.

De volgende weken komt er nog meer info rond de voordelen van minimalistisch of barefoot lopen voor iedere hardloper. En test ik ook een aantal modellen van MERRELL uit.

Coach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *