Gewrichtspijnen

Niet hip. Maar als je beweegt is de kans groot dat je er mee te maken krijgt. Vroeg of laat.

Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat spierversterkende oefeningen de zaak vaak nog erger maken. Je gaat door de pijn om de oefening te doen of nog erger je begint andere bewegingen te doen om verder te kunnen waardoor er een kettingreactie aan ongemakken kan ontstaan.

Wat moet je dan wel doen?

Snel wordt er bij gewrichtspijnen gesproken van artrose, artritis, jicht, … alsof dat het allemaal één en hetzelfde is. Helaas is dat niet het geval. Er is een verschil. Hiervoor zoek je best eens de verschillende dingen op internet op. Daarvoor schrijf ik dit blog niet. Mijn doel is je aan het bewegen houden. Dus ook bij gewrichtspijnen. En geloof me. Dit is een vrij persoonlijk verhaal. Sinds mijn prille jeugd (adolescentie) heb ik een verhoogd urinezuurgehalte. Tot verrassing van onze toenmalige huisarts die twijfelde aan de juistheid van de bloedtest. Om u een idee te geven. Het gevolg was dat ik als duursporter sindsdien bewust moet omgaan met vochtopname.

We kampen vaak met een verhoogde zuurtegraad

De hoogte van urinezuur wordt vooral in verband gebracht met jicht. Maar persoonlijk zie ik het breder en zie die verhoogde zuurtegraad als een bron van (gewrichts-)ontstekingen. Overal in het lichaam. En in het verlengde daarvan ook van de gewrichtsstijfheid die je deel kan worden.

Water is de bron van een gezond lichaam, drink voldoende. Maar wat is voldoende?

Daar wringt het schoentje vaak maar ik doe na 40 jaar nog altijd mijn best. En in het begin werd de link niet gelegd met vochtopname. De aanvallen volgende zich in bepaalde periodes op. Ondertussen herken ik de signalen. En weet ik dat vochtopname essentieel is. In periodes dat het pijnlijk is zijn 2 à 3 liter water standaard, meestal voor een aantal opeenvolgende dagen. En dan neemt de pijn zienderogen af. Vaak ook aanpassen van mijn trainingsritme als hardloper. Dat is nog het moeilijkste.

En bovendien heb ik aanvaard dat wanneer het erg wordt een ontstekingsremmer essentieel is. Curcumine of andere natuurlijke middelen werken om de periodes tussen twee aanvallen te verlengen maar een aanval vermijden is een kunst. En uiteraard je voeding bijsturen. Er zijn bepaalde groenten met een verhoogd purine gehalte. En bewust weinig alcohol of koffie drinken. Wegens zijn vochtafdrijvende eigenschappen oa. En vooral observeer de signalen. Heb je een aanval, denk dan eens terug aan de dagen daarvoor. Wat voelde je en waar voelde je wat? Essentiële informatie. Bewust de signalen van je lichaam leren waarnemen, is nog de beste remedie.

www.footroomsrunning.academy

Een hardloopacademie die inzet op het bewust leren hardlopen en verstandig trainen.

www.sportreflexologie.be

Een reflexologie techniek die zich richt op blessures van voet, enkel en onderbeen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *