QI

Learn to Run

Qi staat volgens de chinese geneeskunde voor lichaamsenergie die stroomt door het meridiaanstelsel. Een energie die gezondheid inluidt als ze vrijelijk kan stromen. Een controversieel concept voor sommigen.

In het lopen staat Qi voor ontspannen en overgeven aan de loopbeweging op zich. Een automatisme van het lichaam om vallen te vermijden laat je lopend voortbewegen met de minste inspanning. De kracht van het zwaartepunt en vooral de positie hiervan in de ruimte laten toe dat je sneller of trager zal lopen. Je controleert niet bewust je lichaam wanneer je volgens dit principe loopt. Controle vraagt aandacht en schept spierspanning. Ontspannen overgeven aan de positie van het zwaartepunt laat je automatisch voortbewegen met kleinere passen, minder impact bij het neerkomen en rustgevend ( op termijn) in de geest. Zoiets kan je leren. Zelden wordt het je aangeleerd bij een start to run.

Don’t start to run

Starten met lopen zou eigenlijk leren lopen moeten zijn. Learn to Run is gericht op het optimaliseren van je natuurlijke loopbeweging vanuit een spontaan gegeven in je lichaam. Kinderen beheersen dit volledig. Pas met het naar school gaan en de kennismaking met een turnleerkracht gaat dit vermogen vrij snel achteruit. Landen op je hiel, afrollen naar voor en afstoten bij de grote teen heeft als dogma zoveel schade aangericht door de jaren heen dan een technische looptraining gericht op het ontspannen lopen niet alleen noodzakelijk is maar vaak weerstand oproep wegens niet efficiƫnt. Veel atleten lopen een periode trager als ze met loopstijlwerk aan de slag gaan. En die periode is er te veel aan.

Loopstijlwerk maakt trager in het begin. Pas na een tijd ontspant je lichaam en wordt tempogevoel je deel.

Toch blijf ik hameren op het onderdeel techniek in een loopschema. Niet alleen met trainingsopdrachten maar ook met specifieke groepstrainingen hierop. Groot is dan ook telkens mijn verbazing dat er zo weinig van mijn atleten de moeite doen om aanwezig te zijn. Bij deze nogmaals een warm pleidooi om techniek een warmer hart toe te dragen.

Coach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *