Pijn bij het afstoten

Een hardloper heeft (vooral) pijn bij het afstoten. De pijn situeert zich onderaan de hiel. Dit hoeft niet specifiek daar te zijn.

Mogelijk aandachtspunt. Hoe soepel is de enkel? En komt de hardloper bij het landen aan de laterale kant van de voet neer ( bij voorkeur licht vooraan) of niet.

Is de enkel stroef of heeft de hardloper de reflex niet om zijn voeten te laten rollen van buiten naar binnen bij het landen ( vooral het actieve landingsdeel is belangrijk, de reflex in de beweging) dan zou de pijn veroorzaakt kunnen worden doordat bij het afstoten, de voet ( altijd) maximaal proneert en vermits de aanvangspositie van de voet plat is ( neerkomen niet aan de buitenkant), is de druk bij het afstoten te groot en komt er teveel kracht op de botten, door het voetmechanisme is vooral het hielbeen slachtoffer. Opgelet. Ik vermoed dat de pijn niet noodzakelijk bij het afstoten in de hiel moet zitten, het kan best ook ergens anders in de voet zijn.

Aanpak.

  • hardloper moet (actief) zijn voet aan de buitenzijde laten neerkomen, tip is om dit achteraan te doen ( jawel op de buitenkant van de hiel). Altijd lichtjes, niet duwen.
  • stabiliteitsoefeningen en vooral de enkel lateraal stimuleren om het gewricht ( indien niet soepel) te stimuleren.
  • stretchen van de kuitbeenspieren ( peroneus).
  • stretchen van de hamstrings.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *